Сьогодні: 29.04.2024
banner468x60

Про договір суборенди. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

На запитання відповідає медіаюрист Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО.  «Наша редакція після реформування переуклала договір оренди приміщень. Справа в тому, що частина приміщень в суборенді у державного органу за одну гривню. Хоча договір оренди скінчився, суборендар відмовляється залишити приміщення, посилаючись на пролонгацію договорів оренди комунального майна на час воєнного стану. Рада вважає суборенду порушенням. Чи можна припинити договір під час воєнного стану?».  

   – Закон України “Про реформування державних і комунальних друкованих медіа” (назву “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” змінено згідно із Законом № 2849-IX від 13.12.2022 ) в частині другій статті 9 передбачає, що “Приміщення, що перебувають у державній або комунальній власності, у яких на час реформування розташовувалися редакції, передаються в оренду строком не менше ніж на 15 років з розміром орендної плати, установленим для бюджетних організацій. Договір оренди укладається між редакцією та Фондом державного майна України (його регіональним відділенням) або відповідним органом місцевого самоврядування. Суборенда приміщень редакцій забороняється”.

Орендодавець повинен був передати вам в оренду з розміром орендної плати, установленим для бюджетних організацій, приміщення, яке займала редакція на момент реформування. Приміщення, в яких був розташований державний орган, не повинні були передаватися вам в оренду, бо в них не розташовувалася ваша редакція. У вашому випадку держорган був орендатором комунального майна, яке знаходилося у вас (комунального підприємства) на балансі. Фактично ви не передавали приміщення, де розташовувалася комунальна, а тепер розташовується реформована редакція, у суборенду, але, згідно з договором оренди, приміщення передане саме для розміщення друкованого засобу масової інформації, і його частина саме здана в суборенду. Немає ніякого значення, що це приміщення ви здаєте в суборенду за одну гривню. Закон забороняє вам укладати договір суборенди.

   Вихід з ситуації наступний: редакція і орендодавець (рада) укладають додаткову угоду до існуючого договору оренди про внесення зміни в частині розміру площі оренди. Відтак повертаєте за актом приймання передачі ту частину, яку займає держорган, орендодавцю. Цим ви припините порушення норми Закону про  реформування і припините суборенду.

Консультації надаються в рамках виконання проєкту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики». Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.


  • АНОНСИ ПОДІЙ
  • ПОПУЛЯРНЕ
  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next