Сьогодні: 28.04.2024
banner468x60

Про реєстрацію медіа

Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ. На запитання відповідає медіаюрист Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО. В квітні була надана відповідь на запитання про реєстрацію нових друкованих медіа – https://pressclub.te.ua/novyny/pro-problemy-z-reyestracziyeyu-drukovanogo-vydannya/ – але на сьогодні ця проблема вже вирішена. Національною радою затверджено Порядок подання до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення заяв щодо реєстрації суб’єктів у сфері медіа. В червні розпочалася реєстрація друкованих видань Національною радою.

Порядок визначає механізм подання заяв та встановлює форми документів для реєстрації суб’єктів у сфері медіа згідно вимог Закону України «Про медіа» (далі – Закон).

Заявниками, які бажають  зареєструватися як суб’єкти у сфері медіа, можуть бути юридичні та фізичні особи (в тому числі фізичні особи-підприємці).

Заява про реєстрацію суб’єкта у сфері медіа подається за відповідною формою, наведеною в додатках до цього Порядку.

В заяві зазначаються такі відомості:

– для юридичної особи: ідентифікаційні дані; адреса, за якою здійснюється редакційний контроль, якщо вона не збігається з адресою місцезнаходження (для суб’єктів у сфері аудіовізуальних, друкованих та онлайн-медіа); контактні дані (телефон, адреса електронної пошти); прізвище, ім’я та по батькові керівника юридичної особи; кінцевий бенефіціарний власник (за наявності);

– для фізичної особи (у тому числі фізичної особи-підприємця): ідентифікаційні дані; місце реєстрації або надання сервісу, контактні дані (телефон, адреса електронної пошти); вид та опис діяльності у сфері медіа, а саме: назва онлайн-медіа; вид онлайн-медіа; доменні імена, за якими медіа доступне в мережі Інтернет, із зазначенням реєстрантів відповідних доменних імен (щодо фізичних осіб – прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові, громадянство, відомості про місце проживання або місце перебування, щодо юридичних осіб – ідентифікаційні дані).

В зв’язку з тим, що ще не введено в дію електронний кабінет, заяви для реєстрації та документи, що до них додаються, подаються заявником в паперовій формі на юридичну адресу Національної ради або в електронній формі на електронну пошту Національної ради. Заяву та документи необхідно заповнювати  шрифтом Times New Roman розміром 12–14 друкарських пунктів. У разі подання заяви в електронній формі, на заяву та всі документи до неї накладається кваліфікований електронний підпис чи печатка з урахуванням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги». Недотримання цих вимог призведе до того, що документи будуть вважаються такими, що не відповідають вимогам,  та не будуть реєструватися, про що заявнику направляється повідомлення протягом трьох робочих днів.

Повідомлення заявника про отримання Національною радою поданої ним заяви із зазначенням реєстраційного номера та дати отримання заяви, або про невідповідність заяви вимогам,  надсилається в електронній формі на електронну адресу.

            Форми заяв про реєстрацію суб’єкта у сфері медіа можна знайти за посиланням https://www.nrada.gov.ua/wp-content/uploads/2023/05/352.zip

   Консультації надаються в рамках виконання проєкту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики».

   Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.


  • АНОНСИ ПОДІЙ
  • ПОПУЛЯРНЕ
  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next